Over ons

Locatietheater over de transitie in de akkerbouw
Tussen 2021 en 2024 ontwikkelt regisseur en chef-kok Titia Bouwmeester met haar gezelschap 5eKwartier verschillende voorstellingen over de transitie in de akkerbouw.  Tijdens het creatieproces werken de theatermakers mee op akkerbouwbedrijven en verdiepen ze zich meerjarig in het thema. De theaterteksten van de voorstellingen worden gedestilleerd uit interviews met verschillende generaties akkerbouwers -zowel gangbare als biologische telers-.  Hierdoor zijn de voorstellingen geworteld in de realiteit en sluiten ze naadloos aan bij de actuele discussie over de akkerbouw.

Voorgeschiedenis
Tussen 2021 en 2023 ontwikkelde 5eKwartier in coproductie met Karavaan Festival in Noord-Holland GRONDPROEVEN deel 1, 2 en 3. De voorstellingen speelden op  akkerbouwbedrijven in de Schermer (Alkmaar), Almere, de Noordoostpolder en tijdens Simmerdeis Festival 2023 in Drachten. Bijna alle voorstellingen waren uitverkocht.

Landelijke tournee Grondproeven 2024
In 2024 maakt en speelt 5eKwartier een remake van de meest succesvolle voorstelling (Grondproeven deel 3) op drie akkerbouwbedrijven verspreid over het land. Op elke locatie werkt het gezelschap samen met lokale akkerbouwers, agrarische organisaties en schouwburgen. De voorstelling wordt telkens aangepast aan de lokatie.
19 juni t/m 6 juli in Holwerd i.s.m. akkerbouwbedrijf van familie van der Bos en schouwburg de Lawei,
4 t/m 21 september in Almere i.s.m. De Stadsboerderij Almere en schouwburg de Kunstlinie
27 september t/m 12 oktober in Strijen i.s.m. Boerderij Landzicht, schouwburg De Kunstmin (Dordrecht) en theater het Kruispunt (Barendrecht).