Wortel-gember soep
1 eetlepel korianderzaad
1 gele ui
500 gr winterwortel
4 el olijfolie
2 teentjes knoflook
1 stukje gemberwortel (ongeveer 2,5 cm)
50 gram oranje linzen
1 liter plantaardige bouillon
2 el gembersiroop
0,5 citroen
2 el (vegan) creme fraiche
1 tl chilivlokken (pul biber)
Verhit het korianderzaad in een droge pan totdat het gaat geuren
Draai het korianderzaad fijn in een kruidenmolen of vijzel het tot poeder.
Pel de ui en snij de ui in halveringen
Schil de gemberwortel en snij de gemberwortel fijn.
Fruit de ui met de knoflook, gember en gemalen koriander zacht aan in
de olijfolie totdat de uien glazig zijn.
Laat op laag vuur garen voor ± 15 minuten, zodat de smaken goed
doortrekken.
Roer regelmatig. Zorg dat de ui niet kleurt!
Schil en snij de wortel in plakjes.
Voeg de wortel, linzen, citroenrasp en de bouillon toe
Schep heel goed door en breng aan de kook.
Laat koken totdat de linzen en de wortel gaar zijn
Pureer de soep en breng verder op smaak met zout, gembersiroop en
citroensap en schil. De zoet moet zoet, kruidig en fris smaken.
Serveer met crème fraîche en rode peper vlokken
Wortelchips met komijnzaad/karwijzaad
0,5 winterwortel
2 el olie
2 el karwijzaad
Verwarm oven voor op 180 graden
Maak met de dunschiller dunne, lange linten van de wortel
Bedek bakplaat met bakpapier en leg de wortelslierten er op
Smeer de wortel in met olie, (niet te veel)
Bestrooi met wat zout en karwijzaad
Bak 10 minuten in de oven tot goudbruin en knapperig
Haal uit oven en laat afkoelen
Olie van wortelloof en verse koriander
100 gram wortelloof
50 gram koriander
350 ml zonnebloemolie
1 el witte wijnazijn
1 snufje zout
Hak wortelloof en koriander
Was goed en draai droog in de slacentrifuge
Verhit ondertussen de zonnebloemolie tot 70 graden
Doe wortelloof en koriander in de keukenmachine
Voeg warme olie toe
Draai het groen met de warme olie in de keukenmachine
Passeer door een zeef
Breng op smaak met een paar druppels witte wijnazijn en een snufje
zout