Hasselback met wortelpuree, gekarameliseerde venkel en mosterdkaviaar

Ingrediënten

4 middelgrote aardappels, vastkokend (±160 gr pp)

2 eetlepels olijfolie 

4 teentjes knflook

4 blaadjes laurier

1 snuf zeezout 

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 graden

Boen de aardappels goed schoon 

Wrijf de aardappel goed in met de olie en strooi zout erover

Zorg ervoor dat de olie goed in de sneetjes komt!

Bak ze in 1 uur, of totdat ze goudbruin en gaar zijn

Van binnen gaat aardappel zacht worden, de buitenkant knapperig!

 

Wortelpuree met ingelegde citroen en karwei

Ingrediënten

1 winterpeen

1 ingelegde citroenen

½ eetlepel karwijzaad

Bereiden

Schil de wortel en kook gaar 

Giet af en laat goed uitdampen (bewaar wat kookvocht)

Draai tot een puree in de keukenmachine met de ingelegde citroen 

Proef en breng verder op smaak met zout, peper en citroensap

Doe het in spuitzak

 

Gekarameliseerde venkel

Ingrediënten

2 venkelknollen 

1 klont  boter

 groentebouillon 

60 gram bruine basterdsuiker

40 ml witte wijnazijn

Venkelzaad (ongemalen)

Bereiden

Zet een pan met water en flink zout op het vuur en breng aan de kook.

Blancheer de venkelkwarten hierin tot beetgaar, goed voelen!

Giet af en laat even uitdampen.

Doe de boter in een braadpan op middelhoog vuur.

Voeg de venkel toe en bak bruin aan elke kant tot goudbruin.

Doe de bouillon, bruine suiker en witte wijnazijn erbij.

Doe het deksel op de pan.

Verhit zachtjes totdat de venkel bijna zacht is.

Haal nu het deksel van de pan.

Laat de vloeistof inkoken en de venkel verder karameliseren.

Frisse lentevinaigrette van wildpluk

Ingrediënten

1/4 bosje peterselie
1/4 bosje bieslook
1 rode peper, zonder zaadjes, in kleine stukjes
1 el scherpe mosterd
2 eetlepels kappertjes of augurken
2 el lekkere olijfolie
2 el witte wijnazijn
4 el mayonaisse of veganaisse
1 el mierikswortelpasta

Bereiden

Was de wildpluk/peterselie goed en draai droog

Snij fijn

Vermeng de olie met azijn

Schep rode peper en wildpluk/peterselie door het olie-azijnmengsel.

Voeg kappertjes toe en proef

Breng eventueel wat verder op smaak met zout en peper.

Rode ui in zoet-zuur

4 rode ui, geschild

100 ml water

100 ml witte wijnazijn

15 gram kristalsuiker

1 laurierblad

4 peperkorrels

1 snuf zout

Bereiden

Breng alle ingrediënten behalve de ui in een pannetje aan de kook

Haal de pan van het vuur en voeg de ui toe

Laat minimaal een uurtje trekken in het zoet zuur

 

Mosterdkaviaar

Ingrediënten

50 gram zwart mosterdzaad 

100 ml witte wijnazijn

100 ml water

30 gram kristalsuiker

1 steranijs

1 laurier

1,5 gram zout

Bereiden

Breng alle ingrediënten in een pannetje aan de kook

Zet het vuur zo laag mogelijk

Verwarm ongeveer 15 minuten totdat de zaadjes zacht zijn

De zaadjes zuigen zich vol met het vocht en worden lekker knapperig

Garneer met bieslook, peterselie of een doperwtenkiem