Appel crumble
Ingrediënten
150 gr havermout, grof
30 gr zonnebloempitten (gepeld)
30 gr volkoren meel
30 gr sesam
80 gr suiker
1 tl kaneel, gemalen
1 mespuntje gemalen steranijs
1 mespuntje gemalen kardamon
100 gr boter (plantaardig)
900 gr appels
1 citroen (sap en schil)
Bereiden
Verwarm de oven voor op 200 °C. Zorg ervoor dat de boter goed koud is.
Snijd de appels in blokjes en doe in de ovenschaal.
Voeg vlierbloesemsiroop toe
Doe ondertussen de suiker, bloem, het amandelschaafsel, amandelmeel en de havermout in een kom.
Boen de citroen schoon, rasp de gele schil boven de kom en pers de helft van de vrucht erboven uit. Breng op smaak met het zout en meng goed.
Snijd de koude boter in kleine stukjes en meng met je vingertoppen door het suiker-bloemmengsel tot het op een grof kruim lijkt.
Verdeel het kruimeldeeg over de appels en bak in ca. 20 min. lichtbruin en gaar.
Hangop
Ingrediënten
3 liter volle yochurt
250 ml slagroom
2 zakjes vanillesuiker
156 gr basterdsuiker
1 tl zout
Bereiden
Bekleed een zeef met een vochtige, schone theedoek en hang in een diepe kom. Schenk de yoghurt erin, dek af en zet 8 uur in de koelkast, zodat het vocht uit de yoghurt kan lekken.
Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap met een mespunt het merg eruit. Klop de slagroom stijf met 2/3 van de suiker. Schep de hangop uit de theedoek in een kom en roer los. Spatel het vanillemerg en de slagroom erdoor.
Dragonolie
Ingrediënten
0,5 l zonnebloemolie
1 bos dragon
Bereiden
Gebruik een keukenmachine of blender om de dragonblaadjes en olie tot een gladde massa te pureren.
Zeef door de groene massa door een zeef en laat uitdruppelen.
Gooi de overgebleven prut weg.
Breng de olie op smaak met zout en eventueel een druppel citroensap
Doe de olie in een pot.
Het kan een paar weken gekoeld bewaard worden, maar voor gebruik op kamertemperatuur brengen.