Appel crumble

Ingrediënten 

150 gr havermout, grof

30 gr zonnebloempitten (gepeld)

30 gr volkoren meel

30 gr sesam

80 gr suiker

1 tl kaneel, gemalen

1 mespuntje gemalen steranijs 

1 mespuntje gemalen kardamon

100 gr boter (plantaardig)

900 gr appels

1 citroen (sap en schil)

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200 °C. Zorg ervoor dat de boter goed koud is. 

Snijd de appels in blokjes en doe in de ovenschaal. 

Voeg vlierbloesemsiroop toe

Doe ondertussen de suiker, bloem, het amandelschaafsel, amandelmeel en de havermout in een kom. 

Boen de citroen schoon, rasp de gele schil boven de kom en pers de helft van de vrucht erboven uit. Breng op smaak met het zout en meng goed.

Snijd de koude boter in kleine stukjes en meng met je vingertoppen door het suiker-bloemmengsel tot het op een grof kruim lijkt.

Verdeel het kruimeldeeg over de appels en bak in ca. 20 min. lichtbruin en gaar.

Hangop

Ingrediënten 

3 liter volle yochurt

250 ml slagroom

2 zakjes vanillesuiker

156 gr basterdsuiker

1 tl zout

Bereiden

Bekleed een zeef met een vochtige, schone theedoek en hang in een diepe kom. Schenk de yoghurt erin, dek af en zet 8 uur in de koelkast, zodat het vocht uit de yoghurt kan lekken.

Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap met een mespunt het merg eruit. Klop de slagroom stijf met 2/3 van de suiker. Schep de hangop uit de theedoek in een kom en roer los. Spatel het vanillemerg en de slagroom erdoor.

Dragonolie

Ingrediënten 

0,5 l zonnebloemolie

1 bos dragon

Bereiden

Gebruik een keukenmachine of blender om de dragonblaadjes en olie tot een gladde massa te pureren.
Zeef door de groene massa  door een zeef en laat uitdruppelen.

Gooi de overgebleven prut weg.
Breng de olie op smaak met zout en eventueel een druppel citroensap

Doe de olie in een pot. 

Het kan een paar weken gekoeld bewaard worden, maar voor gebruik op kamertemperatuur brengen.