Hasselback met wortelpuree, gekarameliseerde venkel en mosterdkaviaar
Ingrediënten
4 middelgrote aardappels, vastkokend (±160 gr pp)
2 eetlepels olijfolie
4 teentjes knflook
4 blaadjes laurier
1 snuf zeezout
Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 graden
Boen de aardappels goed schoon
Wrijf de aardappel goed in met de olie en strooi zout erover
Zorg ervoor dat de olie goed in de sneetjes komt!
Bak ze in 1 uur, of totdat ze goudbruin en gaar zijn
Van binnen gaat aardappel zacht worden, de buitenkant knapperig!
Wortelpuree met ingelegde citroen en karwei
Ingrediënten
1 winterpeen
1 ingelegde citroenen
½ eetlepel karwijzaad
Bereiden
Schil de wortel en kook gaar
Giet af en laat goed uitdampen (bewaar wat kookvocht)
Draai tot een puree in de keukenmachine met de ingelegde citroen
Proef en breng verder op smaak met zout, peper en citroensap
Doe het in spuitzak
Gekarameliseerde venkel
Ingrediënten
2 venkelknollen
1 klont boter
groentebouillon
60 gram bruine basterdsuiker
40 ml witte wijnazijn
Venkelzaad (ongemalen)
Bereiden
Zet een pan met water en flink zout op het vuur en breng aan de kook.
Blancheer de venkelkwarten hierin tot beetgaar, goed voelen!
Giet af en laat even uitdampen.
Doe de boter in een braadpan op middelhoog vuur.
Voeg de venkel toe en bak bruin aan elke kant tot goudbruin.
Doe de bouillon, bruine suiker en witte wijnazijn erbij.
Doe het deksel op de pan.
Verhit zachtjes totdat de venkel bijna zacht is.
Haal nu het deksel van de pan.
Laat de vloeistof inkoken en de venkel verder karameliseren.
Frisse lentevinaigrette van wildpluk
Ingrediënten
1/4 bosje peterselie
1/4 bosje bieslook
1 rode peper, zonder zaadjes, in kleine stukjes
1 el scherpe mosterd
2 eetlepels kappertjes of augurken
2 el lekkere olijfolie
2 el witte wijnazijn
4 el mayonaisse of veganaisse
1 el mierikswortelpasta
Bereiden
Was de wildpluk/peterselie goed en draai droog
Snij fijn
Vermeng de olie met azijn
Schep rode peper en wildpluk/peterselie door het olie-azijnmengsel.
Voeg kappertjes toe en proef
Breng eventueel wat verder op smaak met zout en peper.
Rode ui in zoet-zuur
4 rode ui, geschild
100 ml water
100 ml witte wijnazijn
15 gram kristalsuiker
1 laurierblad
4 peperkorrels
1 snuf zout
Bereiden
Breng alle ingrediënten behalve de ui in een pannetje aan de kook
Haal de pan van het vuur en voeg de ui toe
Laat minimaal een uurtje trekken in het zoet zuur
Mosterdkaviaar
Ingrediënten
50 gram zwart mosterdzaad
100 ml witte wijnazijn
100 ml water
30 gram kristalsuiker
1 steranijs
1 laurier
1,5 gram zout
Bereiden
Breng alle ingrediënten in een pannetje aan de kook
Zet het vuur zo laag mogelijk
Verwarm ongeveer 15 minuten totdat de zaadjes zacht zijn
De zaadjes zuigen zich vol met het vocht en worden lekker knapperig
Garneer met bieslook, peterselie of een doperwtenkiem