Provincie Fryslân stelt kaarten beschikbaar voor boeren

Beste boeren!

Provincie Fryslan nodigt je uit om aan te schuiven bij de locatievoorstelling Grondproeven in Holwerd, een coproductie van theatergezelschap 5eKwartier en De Lawei uit Drachten.

Grondproeven is een locatievoorstelling inclusief driegangendiner over een boerenbedrijf in transitie. De voorstelling bestaat uit drie scènes. Tussen de scènes wordt een driegangendiner geserveerd op basis van de groenten van de aangrenzende akkers. Het publiek zit aan lange tafels en gaat geïnspireerd door de voorstelling tijdens het eten het gesprek met elkaar aan.

De Regio Deal Natuurinclusieve Landbouw stelt kaarten beschikbaar voor agrariërs in de Noordelijke Kleischil zodat zij de voorstelling kunnen zien, mee kunnen eten en tijdens het eten vragen kunnen beantwoorden van tafelgenoten. Uit ervaring weten we dat het publiek nieuwsgierig is naar de ervaringen van boeren uit de omgeving en graag het gesprek met je aangaan.

Het verhaal

In de voorstelling strijden twee generaties akkerbouwers voor de toekomst van het familiebedrijf. Het publiek volgt een vader en een dochter zeven jaar lang tijdens de omschakeling. De dochter wil zorgen voor een gezonde bodem door niet meer te spuiten. Haar vader vreest voor het mislukken van de oogst.

De voorstelling is gebaseerd op interviews met reguliere, regeneratieve en biologische boeren. Het doel van de voorstelling is om boer en consument te inspireren het gesprek aan te gaan over de manier waarop we voedsel produceren en consumeren. De voorstelling is neutraal en kiest nadrukkelijk geen partij.

Rol van tafelheer/tafeldame

Je rol is eenvoudig. Je schuift met het publiek aan tafel.  Aan jouw tafel zitten 12 personen inclusief jezelf. Je verwelkomt je tafelgenoten bij aanvang van de voorstelling en stelt jezelf voor. Tijdens het eten ga je in op eventuele vragen van je tafelgenoten over bijvoorbeeld het reilen en zeilen binnen een boerenbedrijf of over gewassen, in ieder geval over dingen die voor jouw gesneden koek zijn en voor consumenten niet. 

De voorstelling begint om 18 uur en is om 20:30 uur afgelopen. We willen je vragen om 17:30 uur aanwezig te zijn. Dan word je welkom geheten door regisseur Titia Bouwmeester. Zij geeft je nog wat laatste instructies en kan al je vragen beantwoorden. Wil jij samen of alleen aanschuiven bij Grondproeven vul dan het formulier in! 

Data: 19 juni t/m 6 juli (donderdag t/m zondag)

Locatie: Maatschap van der Bos, Witmonniksweg 1, 9151 AC Holwerd

Meer info: www.grondproeven.nl Of neem contact op met Wini Weidenaar via wini@5ekwartier.nl