Griesmeelkwarktaart met rabarber en vlierbloesemsiroop
Bereiding griesmeeltaart
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een oven schaal van 1,5 liter inhoud in.
Meng het griesmeel door de yoghurt en laat 5 minuten staan om te wellen.
Roer de bloem, gesmolten boter, zout en de citroenzest er door heen.
Klop de eidooiers met de suiker schuimig.
Roer het griesmeel-yoghurtmengsel erdoor tot een glad mengsel.
Klop het eiwit stijf in een brandschone kom. Spatel eerst een flinke lik door het griesmeelbeslag en spatel vervolgens de hele boel door de rest van het geklopte eiwit.
Schep het beslag in de ingevette ovenschaal
Bak de taart in ongeveer 20 minuten goudbruin.
Bereiding rabarber uit de oven
Verwarm de oven op 180 graden
Haal het loof aan de bovenkant en het witte voetje van de rabarber aan de onderkant eraf en snij de rabarber vervolgens in mooie, gelijke stukken van zo’n 7 centimeter.
Vet de ovenschaal in
Leg de rabarber in strak gelid in de ovenschaal.
Strooi er een beetje suiker over
Zet 10 minuten in de oven. Prik om te checken of de rabarber gaar is.
Bereiding hangop
Begin een nacht van tevoren.
Bekleed een zeef met een vochtige, schone theedoek en hang in een diepe kom.
Schenk de yoghurt erin, dek af en zet 8 uur of langer in de koelkast, zodat het vocht uit de yoghurt kan lekken. Schep de hangop uit de theedoek in een kom en roer los.
Klop de slagroom stijf met de suiker. Spatel de slagroom door de hangop.
Bereiding vlierbloesemsiroop
Pluk de vlierbloesemschermen in mei of juni. Laat nog wat schermen staan voor de bijen en de vogels!
Schud de vlierbloesem voorzichtig uit zodat eventuele beestjes eruit vallen. Schud niet te hard want dan waait het stuifmeel weg en dat zorgt juist voor de smaak.
Knip de groene stelen van de schermen en doe de bloesem in een grote pan of emmer met deksel.
Snij de citroen in plakken en voeg aan de bloesem toe
Zet de bloesem met de citroen net onder water. Laat 24 tot 48 uur staan met de deksel erop.
Zeef het mengsel door een fijne zeef waar een schone theedoek in ligt.
Vang het vocht op. Gooi de bloemen en de citroen weg.
Meet met behulp van een maatbeker hoeveel vloeistof je nu hebt.
Voeg per liter vocht 850 gram suiker en 20 gram citroenzuur toe en breng dit rustig aan de kook tot alle suiker is opgelost.
Giet de siroop in een schone weckfles en sluit af.
Bewaar de siroop op een droge en koele plek. Na openen bewaren in de koelkast.
Begin een nacht van tevoren.
Bekleed een zeef met een vochtige, schone theedoek en hang in een diepe kom.
Schenk de yoghurt erin, dek af en zet 8 uur of langer in de koelkast, zodat het vocht uit de yoghurt kan lekken. Schep de hangop uit de theedoek in een kom en roer los.
Klop de slagroom stijf met de suiker. Spatel de slagroom door de hangop.
ingrediënten
Griesmeeltaart
Ingrediënten
175 gram griesmeel
250 gram schenkbare yoghurt
50 gram bloem
50 gram boter, gesmolten
snuf zout
geraspte schil van 1 citroen
3 eieren, gesplitst in dooier en wit
70 gr rietsuiker
Rabarber uit de oven
2 rabarberstelen
1 el boter of olie
2 el suiker
Hangop
Ingrediënten
0,5 l volle yoghurt
50 ml verse slagroom
3 el suiker
Vlierbloesemsiroop
Ingrediënten
25 stuks vlierbloesemschermen of meer
1 biologische citroen
850 gr suiker per liter water
20 gram citroenzuur
Grondproeven ook op jouw evenement?
Speciaal voor agrarische evenementen is de pop-up versie van GRONDPROEVEN 1 te boeken.